Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

IRENA-jelentés: a megújuló részarány meghaladja a 25%-ot

Share Button

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) legfrissebb jelentése szerint mára a megújuló energiaforrások szolgáltatják a globális áramigény több mint negyedét. Bár az USA tartózkodik, a G20-ak továbbra is ösztönzik a zöldenergia-befektetéseket, és kitartanak a nemzetközi éghajlatvédelmi célok mellett.

A Párizsi Egyezményben vállaltak szerint az Európai Uniónak 2020-ra energiafogyasztásának 20%-át megújuló energiaforrásokból kell fedeznie. Ehhez azonban – a Climate Analytics tanulmánya szerint – 15 éven belül az összes elektromos áramot termelő szénerőművet be kell zárni. (Európában a szénfelhasználás még mindig az áramellátás negyedét adja és az üvegházhatású gázok kibocsátásának ötödét teszi ki.) A szél, a nap, a geotermia, a biomassza, a biogáz és a víz mozgási energiája hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint mérséklik a fosszilis energiahordozóktól való függést. A legnagyobb éves növekedést a szél és a napenergia hozta. A zöldenergia-fejlesztés nagy kezdeti tőkét igényel, jó hír viszont, hogy a szél- és napenergia fajlagos költsége egyre csökken, így a befektetések is kevesebb összeget követelnek, mint korábban.

2016-ban a globális fejlesztések csaknem felét a Kínában telepített napelemek tették ki, így elmondható, hogy Ázsia – Európát maga mögött hagyva – élen jár a napenergia kapacitások növelésében. A zöldenergia további növelésére Európa-szerte is ambiciózus terveket láthatunk. Franciaországban például a szénerőművek bezárása mellett a napenergia kapacitásának duplázása a cél. Svédországban az elmúlt években megnövekedett a vízenergia használata, 2045-re pedig szénsemleges gazdaság megvalósítását tervezik.

Magyarországon a megújuló energia felhasználás részaránya a 2005-ben 4,5% volt, ami 2015-re elérte a 14,5%-ot. Ez az arány az elkövetkező években tovább növekedhet a közel 2500 kötelező átvételi támogatási kérelem benyújtása miatt. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal becslése szerint ha minden támogatási kérelemhez tervezett erőmű megvalósul, akkor a hazai napelemes kapacitás – a háztartási méretű kiserőműveket nem számítva – mintegy 2100 MW-ra nőne 2018 végéig, ami összességében meghaladja a Paksi atomerőmű teljesítményét. Fontos megemlíteni, hogy a hőenergia közvetlen felhasználása hazánkban világszinten is kiemelkedő a Kárpát-medence átlagon felüli geometrikus adottságainak köszönhetően.

Forrás: enhat.mekh.hu

 Hirdetés