Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Lebegő szigetekre telepítik Francia Polinézia lakosait

Share Button

Lebegő szigetekre költöznének a csendes-óceáni szigetvilág lakói a következő évtizedek nagymértékű vízszintemelkedése miatt. 

Amikor a korábban Google szoftverfejlesztőjeként dolgozó Patri Friedman felvetette a lebegő szigetek megépítésének ötletét, egy különleges célcsoport számára álmodta meg: olyan határtalan szabadságra vágyó embereknek, akik a kormányoktól távol akarják élvezni az életet.

De futurisztikus terve most egy új, motivált és nagyon másfajta közönségre talált: olyan kis szigetek számára nyújtana alternatívát világszerte, amelyek lassan alámerülnek a tengerszint emelkedésével.

A csendes-óceáni nemzet, Francia Polinézia a globális felmelegedés következtében potenciális élőhelyet keres a jövőre nézve, és januárban ők lettek az első olyan ország, amely megállapodást írt alá a The Seasteading Institute-tal annak érdekében, hogy lebegő szigeteket telepítsenek a partjaik közelébe.

A Csendes-óceán alacsonyon fekvő kis szigetei veszélyben vannak, ugyanis az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testület becslései szerint a 21. század végére a tenger szintje akár 26-82 centiméterrel is megemelkedhet – ez pedig több, mint 1200 szigetet fog érinteni. Vannak néhányan, akik viszont szkeptikusan vélekednek a dologról, és úgy gondolják, nem fenyegeti a szigeteket ilyesféle veszély, ugyanis szerintük nem nagymértékű a klímaváltozás. Azonban a tények magukért beszélnek: a 270 ezer lakos otthonát már egyre gyakrabban önti el a víz. A projekt megalkotói és Francia Polinézia kormánya viszont bizakodó az innovatív megoldással kapcsolatban és remélik ez a technológiai újítás biztonságot, és egy új életet hozhat el számukra.

Forrás: ecolife.blog.hu

Tags: ,Hirdetés