Lebegő szigetekre telepítik Francia Polinézia lakosait

Share Button

Lebegő szigetekre költöznének a csendes-óceáni szigetvilág lakói a következő évtizedek nagymértékű vízszintemelkedése miatt. 

Amikor a korábban Google szoftverfejlesztőjeként dolgozó Patri Friedman felvetette a lebegő szigetek megépítésének ötletét, egy különleges célcsoport számára álmodta meg: olyan határtalan szabadságra vágyó embereknek, akik a kormányoktól távol akarják élvezni az életet.

De futurisztikus terve most egy új, motivált és nagyon másfajta közönségre talált: olyan kis szigetek számára nyújtana alternatívát világszerte, amelyek lassan alámerülnek a tengerszint emelkedésével.

A csendes-óceáni nemzet, Francia Polinézia a globális felmelegedés következtében potenciális élőhelyet keres a jövőre nézve, és januárban ők lettek az első olyan ország, amely megállapodást írt alá a The Seasteading Institute-tal annak érdekében, hogy lebegő szigeteket telepítsenek a partjaik közelébe.

A Csendes-óceán alacsonyon fekvő kis szigetei veszélyben vannak, ugyanis az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testület becslései szerint a 21. század végére a tenger szintje akár 26-82 centiméterrel is megemelkedhet – ez pedig több, mint 1200 szigetet fog érinteni. Vannak néhányan, akik viszont szkeptikusan vélekednek a dologról, és úgy gondolják, nem fenyegeti a szigeteket ilyesféle veszély, ugyanis szerintük nem nagymértékű a klímaváltozás. Azonban a tények magukért beszélnek: a 270 ezer lakos otthonát már egyre gyakrabban önti el a víz. A projekt megalkotói és Francia Polinézia kormánya viszont bizakodó az innovatív megoldással kapcsolatban és remélik ez a technológiai újítás biztonságot, és egy új életet hozhat el számukra.

Forrás: ecolife.blog.hu