Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Mennyibe kerül a napelem a tetőmre?

Share Button
Németország, Ausztria egyes vidékein szinte minden épület, lakóház, csűr, közintézmény tetején ott virít a sok napelemtábla. Nálunk is terjednek a minierőművek – vajon mennyibe kerülne az ön házán egy ilyen rendszer?

A kínai dömping jelentősen leszorította a napelemek árát Európában; a német, francia, japán, koreai gyártóknak muszáj volt tartani a lépést a kínaiakkal, hiába gyártottak magasabb költségen. Az EU által bevezetett védővám miatt már várható a trend visszafordulása, de most még elmondható, hogy olcsóbb a napelemes áramtermelés, mint valaha. De mit is jelent ez pontosan? Hány forintért mennyi áramot kap az ember?

Nos; akár családi ház, akár társasház tetejére, netán szabad földre, állványra szeretne valaki napelemes áramtermelő rendszert, hozzávetőleg az 5-600 000 forint per kilowatt-csúcsteljesítmény (kWp) ökölszabályával számolhat. Ez azt jelenti, hogy optimális körülmények között egy havi 14-15 ezer forintos villanyszámlát kinullázó, 3 kilowatt teljesítmény leadására képes, 12 napelemtáblából álló rendszer telepítése már 1,6-1,8 millió forintból kiépíthető, engedélyeztethető, a hálózatra köthető. Harmincezres villanyszámlát hárommillió forint körüli beruházással nullázhatunk ki. (A kivitelezők szinte mindegyike kulcsrakész átadást vállal, vagyis elintézi az oda-vissza számláló villanyóra cseréjét és az adminisztrációt az áramszolgáltatóval.)

Fotó: MTI / Mészáris János

Természetesen ennél olcsóbban és drágábban is lehet rendszert telepíteni, ez az ár megbízható gyártótól származó, nem kínai márkákra már elérhető.

A napelem által megtermelt és a hálózatra feltöltött energia és az általunk a hálózatról fogyasztott elektromos energia különbségét évenkénti elszámolással lehet rendezni a szolgáltatóval. Ha többet termeltünk, ő fizet nekünk, de nem érdemes erre alapozva túlméretezni a rendszert. A szolgáltató kWh-nként a rendszerhasználati díjakkal csökkentett árat, vagyis a mi villanyszámlánkon szereplő egységár kb. 60%-át fizeti ki, ráadásul ez az összeg még adóköteles jövedelemnek számít!

1,7 millió forint havi 14 ezres villanyszámla helyett. Egyszeri kiadásnak sok, befektetésnek viszont nem rossz. Mivel jól méretezett, a fogyasztást épp fedező rendszer esetén az éves villanyszámla lenullázható, inflációval, „rezsicsökkentéssel”, az energia árának várható emelkedésével és a rendszer teljesítményének lassú csökkenésével (10 év alatt kb. 10%) nem számolva, elnagyolt kalkuláció szerint bő tíz év alatt visszajön a rendszer ára.

Ha hihetünk a napelemes cégek számításainak, úgy az inflációt, az eddigi áram-áremelkedési trendeket a jövőbe vetítve a durva kalkulációnál sokkal jobb, 7-8 éves megtérülést feltételezhetünk. Mivel a napelemes rendszerek jellemzően még 25 év után is 80%-os teljesítményen képesek működni a gyári garancia szerint, innentől kezdve ingyen van az áram – a megspórolt havi villanyszámlát pedig berakhatjuk mondjuk valami jó kis nyugdíjszámlára. Jó kis üzlet ez, csak legyen elég napsütötte hely a tetőn!

Szerző: Rácz Tamás

Forrás: http://fn.hir24.hu

Tags: , ,Hirdetés