Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Ukrajnában terjeszkedik a MET csoport

Share Button

Bővítené ukrajnai tevékenységét és a végfogyasztók felé is nyitna a MET. Miután 2016-ban alapított leányvállalata, a MET Ukrajna 2017 júliusában megkapta a gázkereskedelmi engedélyt, hamarosan az ukrán nem lakossági, jellemzően ipari nagyfogyasztói körnek is értékesíthet földgázt.

 A földgáz-, áram- és kőolajpiacokon is aktív európai energiakereskedő társaság már évek óta jelen van az ukrán piacon, határponti értékesítést végez az ukrán-magyar, illetve az ukrán-szlovák országhatáron, és kvalifikált partnere a Naftogaz ukrán állami cégnek.

Ukrajna földgázpiaca több szemepontból is érdekes lehet a MET csoport számára: az ország egész Európában a legnagyobb gáztárolói kapacitással bír, amely jelentős felvevőpiacnak is számít. Igen magas a földgázfogyasztás, bár a gazdasági válságnak és az elmúlt évek geopolitikai konfliktusainak hatására csökkent valamelyest. Nagy a hazai gázkitermelés is, az ország területén pedig óriási mennyiségű földgáz áramlik át. A piacot ugyanakkor állandó átalakulás jellemzi, a gázbeszerzési források és útvonalak gyökeresen megváltoztak. Ukrajna 2016 óta már csak nyugati forrásokból szerez be földgázt, és az energiapiaci szabályozást is a Nyugat-Európához való közeledéshez igazítja.

A MET számára logikus lépés volt Ukrajnában megjelenni, hiszen a csoport is jelen van azokon a (például magyar és szlovák) piacokon, ahonnan Ukrajna földgázt vásárol. Sok a kapcsolódási pont és a kiaknázatlan lehetőség, ugyanakkor a meglévő kockázatok kezelésére is fel kell készülni. (…) A helyi cég alapítása és a helyi engedély megszerzése két technikai feltétel volt, a többi most már szerződés és ár kérdése. További üzleti lehetőségként tekintünk az ország hatalmas tárolói és tranzitpotenciáljára is

– fogalmazott Szaniszló Attila, a MET Ukrajna tulajdonosi képviselője a társaság közleményében.

Forrás: portfolio.hu

Tags:Hirdetés