2018-ban a globális napenergia igény elérte a 104 GW-ot

Az Európai Napelem Társaság (Solar Power Europe) által kiadott új adatok szerint a kereskedelmi testület várakozásaihoz képest tavalyi év során 1,4 GW-al több napenergia előállításra alkalmas kapacitást igényeltek. A Kínában tapasztalt alacsonyabb igényt ellensúlyozták a fejlődő piacok élénkebb keresletei.

Share Button

Az új adatok azt mutatják, hogy az Európai Napelem Társaság alulbecsülte a fejlődő piacok azon képességét, hogy mennyire képesek ellensúlyozni a kínai kapacitások kiesését.

Kép: Michael Coghlan/Flickr

 

A kereskedelmi testület, az Európai Napelem Társaság által kiadott adatok azt tükrözik, hogy tavaly összesen 104,1 GW napenergia termelő kapacitást állítottak üzembe.

A társaság úgy véli, hogy a napelemek globális növekedése 2018-ban 1,4 GW-al haladta meg az előrejelzésben szereplő adatokat, amelyeket júniusban lefelé módosítottak – az eredeti előrejelzésben 107 GW szerepelt – a kínai kormány május végi bejelentése miatt, amely a közösségi napelemek támogatásainak csökkentéséről szólt.

Michael Schmela, a SolarPower Europe vezető tanácsadója és piaci adatokért felelős vezetője ma a fejlődő piacoknak e teljesítmény elérésében játszott pozitív szerepét hangsúlyozta. „Tavaly a kínai napelem program váratlan átalakítása ellenére a globális piac elég erősnek bizonyult, nem csak kompenzálta, de meg is haladta a világ legnagyobb napelem piacán bekövetkezett ideiglenes lanyhulás okozta kiesést” – közölte.

Az EU Európa élén

A SolarPower Europe azt is megerősítette, hogy Európa körülbelül 11 GW napelem kapacitást helyezett üzembe a tavalyi év során, ebből 8 GW az EU országaihoz köthető. „Az EU előkészítette az utat a napelemek terjedése előtt azzal, hogy megszüntette a napelem panelekre vonatkozó kereskedelmi korlátozásokat, és a napenergia sikeressége érdekében megalkotta a megfelelő kereteket a tiszta energiacsomagra vonatkozó törvény útján” – nyilatkozta Christian Westermeier, a társaság elnöke, aki az Unió tavaly év végén meghozott döntésére utalt, amely felszámolta a Kínában gyártott modulokra és cellákra kivetett minimum import ár intézményét.

Walburga Hemetsberger, a csoport vezérigazgatója hozzátette: „A legalacsonyabb költségű és legkönnyebben üzembe helyezhető tiszta energia technológiának minősülő napenergia új növekedési szakaszhoz érkezett.”

A globális adatsorok azt igazolják, hogy a GTM Research (jelenleg Wood Mackenzie néven ismert) elég jól megközelítette a valóságot a 2014 áprilisában kiadott jelentésében. Abban az előrejelzésben Kínától azt várták, hogy 48 GW új kapacitást fog telepíteni. A SolarPower Europe tényadatai azt mutatják, hogy Kína csak 44,1 GW-ot regisztrált, ami azt jelenti, hogy körülbelül 4 GW-ot a fejlődő piacok pótoltak ki, amelyek előnyt kovácsoltak a modulok túlkínálatából, amely közvetlen következménye volt Peking politikai váltásának.

Az Egyesült Királyságban bejegyzett piackutató vállalat, az IHS Markit azt közölte, hogy júniusban 105 GW körüli növekedésre számított 2018 egészére vonatkozóan, ami 8 GW-al marad el korábbi előrejelzésüktől, a 113 GW szinttől.

Forrás: pv-magazine