Miközben sorra dőlnek az áramár-rekordok, egyre mélyebbre csökken a napenergia ára

Share Button
Miközben további napenergiaár-csökkenést hozott az áprilisban kiírt megújulóenergia-tender, a példátlanul magas piaci áramárak miatt a KÁT-rendszerben termelő naperőművek részéről megnövekedett az érdeklődés a támogatási rendszer elhagyása iránt.

Tovább csökkent a nagy naperőművek villamosenergia-termelési költsége Magyarországon, legalábbis az áprilisban kiírt, sorrendben harmadik METÁR-tender átlagos nyertes ajánlati árai alapján – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által ismertetett eredményekből. Az utóbbi pontosítás ez esetben mindenképpen szükséges, mert míg a már működő naperőművek termelési költségeit a villamosenergia-rendszer szabályozásához kapcsolódó díjak, addig a jövőben építendő napelemparkok beruházási és termelési költségeit a globális nyersanyag- és napelemdrágulás, illetve -hiány, valamint a szállítási kapacitások szűkössége egyértelműen emelte 2021-ben. Az ellátási lánc zavarai évtizedes csökkenő ártrendet törtek meg, az utóbbi hónapokban pedig elsősorban a kínai gyártási problémák miatt még súlyosbodott is a helyzet. Ezért, ha most írnának ki egy megújuló energia támogatási tendert, valószínűleg magasabb ajánlati árak születnének.

A MEKH által az innovációs és technológiai miniszter felkérésére 2021. április 30-án kiírt, a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tender lényege, hogy versenyeztesse a Magyarországon nagyméretű megújulós erőmű építését (valamint meglévő fejlesztését) tervező beruházókat, majd a legalacsonyabb ajánlati árakat benyújtó pályázók kiválasztásával döntsön a rendelkezésre álló támogatási keret kiosztásáról. Ez az eljárás biztosítja, hogy az adott támogatási keretből a lehető legnagyobb – ezáltal egyben a lehető legolcsóbb – új, tiszta villamos energiát termelő megújulós kapacitás létesülhessen Magyarországon, hozzájárulva a hazai klímacélok teljesítéséhez.

A pályázat technológiasemleges, vagyis nem csak a naperőművek, hanem a biomasszás, biogázos vagy szeles termelő egységet tervező pályázók sincsenek kizárva, de a fotovoltaikus technológia árelőnye, illetve az új szélerőművek létesítését gyakorlatilag lehetetlenné tevő hazai szabályozási környezet miatt a korábbi és a mostani kiíráson is a naperőműves ajánlatok taroltak.

A legjobb ár és a nyertesek súlyozott átlagára mind a két kategóriában (0,3 MW-nál nagyobb, de 1 MW-nál kisebb; legalább 1 MW, de legfeljebb 20 MW-os névleges teljesítőképességű erőműegységek) tovább tudott mérséklődni, azzal együtt is, hogy a nagy kategóriában a felső mérethatár 50 MW-ról 20 MW-ra csökkent vissza, vagyis a méretgazdaságosság gyengült.

Forrás/bővebben: portfolio.hu