Itt van a tizenhetedik! Ismét bővült a magyarországi passzívházak száma

Share Button

Megkapta a minősített passzívház titulust a blogon is már többször szerepelt rákosligeten megvalósult családi ház. A nemzetközi passzívház-adatbázisban (passivhausprojekte.de) ezzel együtt már 17 itthoni épület található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEzzel az aktussal egy több, mint 3 éves történet végére került pont. Az építtető család ugyanis nagyságrendben ennyi ideje foglalkozott komolyan jövendőbeli otthona megvalósításával. A több kanyarral és buktatóval is tarkított tervezési folyamat végül közel másfél évig tartott, hogy utána jó egy év alatt elkészüljön, megépüljön az épület.

korábban taglaltak mellett talán érdekessége még az épületnek

a gépészti tér kialakítása

Mivel sokat hallani manapság a különböző ‘alternatív’ fűtési/hűtés és egyéb épület üzemeltetési megoldásokról, sokakban talán az a képzet él, hogy a passzívházak fő ‘lényege’ is a komoly gépészetben rejlik. Ez alapvetően nincs így, azzal a kiegészítéssel, hogy az energiamegtakarítás és a magas komfortkritériumok miatt a hővisszanyerős szellőztetés alapelvárásnak tekinthető, azonban minden egyéb épületgépészeti megoldás szabadon megválasztható. (Sőt, ha visszaemlékezünk a passzívház alap definiciójára, akkor láthatjuk, hogy a cél a csupán a szellőztető levegő előtemperálásával (minimális gépészeti közreműködéssel) kifűthető épülettípus létrehozása volt. Ennek ellenére az itthoni gyakorlatban az esetek többségében mindig van valamilyen ‘hagyományos’ fűtési rendszer is az épületben.)

Esetünkben is építtetői igény volt a gázfüggőség elhagyása, így itt egy talajszondás hőszivattyú állítja elő a fűtéshez, melegvíz készítéshez, illetve a nyári hűtéshez szükséges ‘hőt’, amit aztán a padló és mennyezeti felületeken keresztül ad át a lakótér számára. A mai kor igényei szerinti épületvillamossági rendszerek mellett a tetőre a későbbiekben telepítendő napelemek számára is kiépítésre került minden szükség csatlakozás.

Főbb berendezések: elektromos szekrény, hőszivattyú, szellőztető, puffertároló, vízlágyító

Egy szó mint száz a komoly építtetői igényeket úgy igyekeztünk kielégíteni, hogy a mai életstílushoz szükséges kiszolgáló rendszerek a lehetőségeken belül mennél kisebb területet vegyenek el az épület hasznos tereiből. A felsorolt rendszerek és szellőztetés központi berendezése egy térben, a 7 m2-es gépészeti-háztartási helyiség 4 m2-es ‘sarkában’ került kialakításra.

Bővebben: http://holnaphaz.blog.hu/

Forrás: http://holnaphaz.blog.hu/

Vélemény, hozzászólás?