Gigantikus állami pénzekre építik az új energiastratégiát

Share Button

Skóciában nem csak az alkoholok árának tervezett nagymértékű emelése hozott felbolydulást az év utolsó heteiben. A skót kormány közzétette új energiastratégiáját, melyben az elképzelések ismertetésén túl, a megújuló energiaforrások használatának támogatása és az alacsony kibocsátással járó megoldások rovataiban, jókora összegek szerepelnek.

A megújuló energiaforrások kiaknázása, a háztartások energiahatékonyságának növelése, valamint a földgáz- és olajszektor megújulásának támogatása – ezek a skót kormány most bemutatott energiastratégiájának főbb célkitűzései.

A megújuló energiák hasznosítása a cél

A skót kormány 2030-ig jelentős mértékben szeretné megnövelni a megújuló források arányát az ország energiamixében. Azt szeretnék elérni, hogy a következő évtized végére,Skócia hő- és villamosenergia-felhasználása, valamint a közlekedés szektora, 50 százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodjon.

A célok eléréséhez a kormány komoly pénzeket is rendelt. Stratégiájában közel 27 millió dollárnak megfelelő összeget (nagyjából 7100 milliárd forint) szán energetikai befektetésekre, melyek döntően a tiszta energiákra irányulnak. 80 millió dollár pedig arra jut, hogy olyan innovatív energetikai megoldások kidolgozását támogassák, melyek a jelenleginél lényegesen alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járnak.

Megvan hozzá a tudás és a tapasztalat

A skót kormány tagjai bizakodóan nyilatkoztak a stratégia bejelentésével kapcsolatban. Úgy vélik, Skócia az Északi-tengeren végzett szénhidrogén-kitermeléssel, megszerezte azt a szükséges tapasztalatot, ami az átfogó energetikai megújuláshoz szükséges.

Szerintük az országban a magas szintű, technológiai irányultságú oktatás és az innovatív startupok támogatása révén, a megfelelő tudástőke is rendelkezésre áll a 2030-ig tervezettek megvalósításához.

A kormány bejelentéseiről a WWF skóciai szervezetének egyik vezetője is elismerően nyilatkozott.

Skócia jelenleg Európa egyik vezető szélenergia-hasznosítója. Az összes európai offshore – azaz tengerre telepített – kapacitás 25 százaléka a skót vizeken található. A megújuló energiák hasznosítása és az emissziós célok elérésére irányuló erőfeszítések, jelenleg is több mint 58 ezer embernek adnak munkát a skót gazdaságban.

Forrás: origo.hu