Az elektromos autózás felé nyit a brit olajcég

Share Button

A BP megvásárolja az Egyesült Királyság legnagyobb elektromos autó töltőket előállító cégét, a Chargemastert, és a vállalat tervei szerint az akvizíciót követő 12 hónap folyamán a BP 1200 brit benzinkútját elektromos autó gyorstöltőkkel szereli majd fel.

A Daimler, a Volkswagen és a Shell akvizíciókat és befektetéseket hajtott végre az elmúlt időszak folyamán, miután a szabályozás változása és a fosszilis üzemanyagoktól való elfordulás az elektromos járművek felé fordította a piaci szereplőket. Az elektromos járművek gyors térnyerése újabb céget csábított befektetésre, miután a brit olajipari óriás, a BP is az elektromos autózás elterjedésére fogad.

A BP bejelentette, hogy megveszi a Chargemastert, a legnagyobb brit elektromosautó-töltő gyártó cégét, miután becslések szerint 2040-re a 12 millió darabot is megközelítheti majd a brit utakon futó elektromos autók száma, szemben a 2017-es 135 000-es értékkel. Az elektromos járműveket elsősorban városi környezetben használják, azonban az autógyártók és akkumulátort előállító cégek kiterjesztenék az elektromos autók használatát, többek között az autópályák mellett elhelyezett gyorstöltők segítségével.

A Chargemaster jelenleg több mint 6500 elektromosautó töltőpontot működtet az Egyesült Királyságban, és a BP által közzétett állásfoglalás szerint az ultragyors, 150 kilowattos töltők 10 perces töltéssel 100 mérföldes (160 kilométeres) hatótávot tesznek majd elérhetővé. Az akvízició után a cég BP Chargemaster márkanév alatt, a BP saját tulajdonú egységekén működik majd tovább.

A BP idén januárban 5 millió dollárt fektetett be FreeWire Technologies nevű cégbe, amely elektromosautó gyorstöltő rendszereket állít elő, majd ezt követően a társaság a Renault-Nissan-Mitsubishivel közösen új akkumulátor technológia kifejlesztésbe kezdett.

A BP részvényei az elmúlt két nap folyamán nagyot emelkedtek, a csütörtöki kereskedés első felében azonban elfogyott a lendület, a BP papírjai 0,8 százalékkal kerültek ma lejjebb.

Forrás: portfolio.hu