Az IEA napelemes előjelzései és a valóság

Share Button

“Ezek a srácok semmiből se okulnak?” – teszi fel a kérdést Auke Hoekstra, a holland Eindhoven egyetem kutatója, miután megnézte az IEA legújabb napelemes prognózisát, ami az eddig növekedés után a következő évekre enyhe visszaesést jelez előre a napelemek terjedésében.

 

Ahogy azonban visszanézte a korábbi évek előrejelzéseit, azt találta, hogy a világ legnagyobb energetikai intézete, az IEA évek óta hasonlóan jelzi előre a napelemek várható kapacitásbővülését (sok színes vonal). Majd ahogy nő a valóságban a kapacitás, úgy emelik a kezdeti számot – de a trendet általában borúsan, vagy stagnálóra várják, néha kisebb bővülési szakaszokkal jelzik előre. Annak ellenére, hogy már 12 éve tévednek, ahogy a grafikonon látszik (tényleges adat: vastag fekete vonal).

Hozzá kell tenni, egyszer biztosan eljön az az év, amikor végül igaza lesz az IEA előrejelzésének, hiszen az exponenciális növekedés nem tartható örökké. És az idei évben – főleg a kínai piac visszaesése miatt – várhatóan valóban nem nő majd jelentősen a napelemes kapacitás a világban. De hogy a következő 12 évben is stagnálni fog-e, azt majd az idő eldönti.

Forrás: napelemek.blog.hu