Ukrajna legnagyobb napelem projektje megszerezte az előzetes FIT engedélyt

A 246 MW-os Napelem-Park 1 fejlesztője az ország legnagyobb energia holding társasága, a szénerőművekből származó elektromos áram előállítója, a DTEK. Az üzem egy bezárt kőfejtő területére fog kerülni.

Share Button

A DTEK elektromos áramot termel kőszén, földgáz és megújuló energiák segítségével.

Kép: DTEK

 

Ukrajna energia, lakhatás és közművek területekért felelős nemzeti energiafelügyeleti szerve előzetes FIT engedélyt adott ki egy 246,1 MW-os napelem projektre amelynek fejlesztője Ukrajna legnagyobb magánkézben lévő energiavállalata, a DTEK – ez a pénzügyi és ipar területén működő System Capital Management SCM csoport energiával foglalkozó részlege.

A Napelem-Park 1 projekt Ukrajna legnagyobb napelem rendszere lesz, és Európában is a három legnagyobb közé fog tartozni; az ország dél-keleti részében, a Dnyipropetrovszki területen fog megépülni.

A napelem park egy Nikapol közelében található elhagyott kőfejtő területén kerül elhelyezésre. Ha véglegesítik az előzetes engedélyt, akkor a projekt 0,1502 euró/kWó FIT tarifára válik jogosulttá, mivel az ukrán FIT rendszer részeként került fejlesztésre 2017 és az idei év között.

A létesítményt a China Machinery Engineering Company nevű cég fogja felépíteni, amely Kína állami tulajdonban lévő ipari tömörülésének, a Sinomach-nak az egyik egysége. Becslések szerint a projekt költsége körülbelül 230 millió euró lesz.

A DTEK 2017 augusztusában csatlakoztatta első 10 MW-os napelem parkját a hálózathoz Kherson-ban, amely Ukrajna legdélibb régiójában terül el.

Ukrajna dolgozik egy 150 MW kapacitású napelem park fejlesztésén is, a luhanszki régió északi részében. Ha megépül, akkor ez és a Napelem-Park 1 hatalmas lendületet fog adni az ország napelem ellátottságának, amely lassan eléri az 1 GW telepített napelem kapacitást. A projektek valószínűleg szintén részesülnek a nagylelkű FIT tarifákból, mivel az ukrán kormány azt tervezi, hogy árveréseket fog tartani az ipari volumenű napelem parkoknál, a következő évre tervezik az első megújulókra vonatkozó pályázat kiírását.

 

Forrás: pv-magazine