Három őrizetbe vétel az Intersolar Europe kiállításon az EU minimum modulárainak be nem tartásáért

A német vámhatóságok tisztviselői két őrizetbe vételt hajtottak végre Münchenben a Smarter E bemutató idején. A Nuremberg-Fürth-i ügyész is megerősített még egy őrizetbe vételt, amire egy kínai napelem gyártóval szemben folyó vizsgálat részeként került sor. Az elfogott vállalatvezetőkről azt feltételezik, hogy napelem modulok kereskedelmi csempészetében vettek részt, közölte a vámhatóság és az ügyész a pv magazine-nal. A hatóságok úgy vélik, hogy kijátszották a kínai kristályos napelem modulokra szeptemberig érvényben lévő minimális importárat, és több millió eurónyi befizetési kötelezettség alól bújtak ki.

Share Button

Az Intersolar kiállítás lett a színhelye ennek a három drámai őrizetbe vételnek.

Kép: pv magazine/Max Hall

 

A német pv-magazine-ban jelent meg

A Kínában készült, kristályos napelem panelekre kiszabott minimális importárak (MIP) szeptember óta már csak történelemnek számítanak, de az ezekkel kapcsolatos jogi eljárások utóhatásai még jelen vannak.

A német vámhatóságok azt jelezték a pv magazine felé, hogy a május közepén Münchenben megtartott Intersolar Europe kiállításon két személyt vettek őrizetbe. Az őrizetbe vett személyeket Németországban tartják fogva, azzal a harmadik kínai állampolgárral együtt, akit szintén május közepén fogtak el – ismertette Antje Gabriels-Gorsolke, a Nuremberg-Fürth-i ügyész szóvivője.

Az ügyészi hivatal pv magazine felé kiadott közleménye szerint a harmadik őrizetbe vételre nem az Intersolar Europe kiállításon került sor, de ez is a közelében történt. A szóvivő nem nevezte meg, hogy melyik kínai vállalathoz köthető a személy, de megerősítette, hogy egy kínai napelem gyártó cég vezető tisztviselője. A gyanú szerint a vezető részt vett napelem modulok Európába csempészésében egy olyan esetben, amelyet a kínai Risen gyártó lépviselői által folytatott hasonló tevékenység kapcsán már vizsgálat alá vontak, és amely már a bűnvádi eljárásig jutott.

Az elfogatóparancsokat 2017 őszén adta ki a Nuremberg-Fürth-i regionális bíróság, miután négy embert bűnösnek találtak a minimális importárak kijátszásában. Azok a 110 millió euróra rúgó adóelkerülési esetek a Risen modulgyártóhoz köthetők. A feltételezett fő gyanúsított szökésben volt, és a bűntársként közreműködő vádlottakkal esetében ítéletek születtek. Két vádlottat bűnösnek találtak adóelkerülésben és az egyikre egy évnyi, a másikra négy hónapnyi börtönbüntetést szabtak ki.

Feltételezett átcímkézés

Az Intersolar Europe közelében elfogott kínai állampolgárról nem azt feltételezik, hogy ő lenne a fő gyanúsított a korábbi esetben, hanem azzal gyanúsítják, hogy egy másik, a kínai napelem gyártókat sújtó dömpingellenes és szubvencióellenes intézkedés megkerülési ügyben érintett. Napelem modulok átcímkézésével kapcsolatban emeltek vádat – jelezte Gabriels-Gorsolke. Azt feltételezik, hogy az Európai Unióba importálás idején a paneleket úgy jelölték meg, mintha Tajvanban és Indiában gyártották volna őket, hogy elkerüljék a kínai termékekre kivetett minimális importárakat.

Az importtal kapcsolatos befizetések elmulasztásával gyanúsítják őket – közölte a szóvivő. Jelenleg folyik ezeknek a tényállásoknak a vizsgálata.

Az ilyen esetek kivizsgálása nem kizárólagosan a Nuremberg-Fürth-i ügyészi hivatal feladata. A német vámhatóságok tisztviselői által a müncheni Intersolar Europe kiállításon őrizetbe vett első kínai állampolgár egy másik bűnügy gyanúsítottja, amelyet e hét végén zárt le Augsburg kerületi bírósága. Azzal gyanúsítják, hogy napelem termékek csempészésében vett rést, legalábbis a vámhatóságok szerint. Két korábban elfogott és vád alá helyezett személyre a bírók 44 hónapnyi és 29 hónapnyi börtönbüntetést szabtak ki. Az ítélet vádalku keretében született – közölte Matthias Nickolai, az ügyész szóvivője a pv magazine-nal.

A Münchenben őrizetbe vett személyek esetében az Augsburg-i ügyész azzal vádolja őket, hogy 35 millió eurót kitevő dömpingellenes és szubvencióellenes tarifa befizetése alól bújtak ki. A hatóságok által meg nem nevezett vállalatoknál dolgozó vádlottak esetében azt feltételezik, hogy megkerülték a minimum import árral kapcsolatos rendelkezéseket, Németországban és Hollandiában hamis adatokat adtak meg a vámkezelési eljárás során; ezt a vámhatóságok tavaly áprilisban, az eset kapcsán lezajlott első három őrizetbe vétel kapcsán meg is erősítették.

Az elkerülés mértékére vonatkozó állítások

Az európai napelem gyártók szövetsége, a Prosun korábban azt állította, hogy a minimális importárak és az dömpingellenes és szubvencióellenes tarifák megkerülése miatt az európai adófizetőket évente akár 400 millió euró veszteség is éri. Az Európai Bizottság 2013 végén az EU Prosun javaslatára vezette be a Kínából exportált napelem modulok ellen hozott intézkedést. A minimális importárakra vonatkozó megállapodás szeptemberben lejárt, miután Brüsszel leszavazta az intézkedést.

Más ítéletekről és Németországban kezdődött eljárásokról is lehetett hallani a minimális importárak és tarifák elkerülésével összefüggésben, rendszerint euróban kifejezett milliós nagyságrendű összegek kapcsán.

A Nuremberg-Fürth-i Kerületi Bíróság Harmadik Bűnügyi Osztálya februárban hivatalosan hat személy ellen indított eljárást. A vádlottaknak, köztük a régió korábbi kerületi hivatalának vezetőjének számos, a napelem panelek csempészésével kapcsolatos feltételezett kérdésekre kell választ adniuk. Ennél az esetnél a kínai napelem gyártót, a Sunowe-t gyanúsították azzal, hogy német leányvállalatán keresztül szervezte meg az importtal kapcsolatos intézkedések elkerülését. A német ügyészség szerint több mint 20 millió euró ki nem fizetett dömpingellenes és szubvencióellenes tarifa merült fel, és a napelem modulok értékesítése a vonatkozó minimális importárak alatti áron történt.

Azokban az években, amikor a minimális importárak érvényben voltak, az Európai Bizottság ismételten kizárt kínai napelem gyártókat a megállapodásból, miután kiderült, hogy megkerülik az intézkedéseket. Bizonyos kínai gyártók saját kérésükre álltak el a kezdeményezéstől. Az összes ilyen napelemes cégnél körülbelül 65%-os dömpingellenes és szubvencióellenes tarifákat alkalmaztak az Európai Unióba importált kínai modulokra.

Forrás: pv-magazine