A Huawei kilépett az USA inverter piacáról

A Roth Capital Partners jelentette, hogy pénteken az invertergyártó beszüntette értékesítési tevékenységét az Egyesült Államokban, a Trump kormányzat és Kína közötti feszült légkörben leépítette valamennyi amerikai állampolgársággal rendelkező munkavállalóját.

Share Button

Az Egyesült Államok piacán a Huawei versenytársai várhatóan gyorsan fognak reagálnia hírre.

Kép: Huawei

 

A pv magazine USA cikke

Feltehetően a legutóbbi fejlemény senkinek sem okozott meglepetést. A Huawei pénzügyi igazgatójának elfogását és függőben lévő kiadatását követően az USA szövetségi kormánya betiltotta a vállalat legfontosabb alkatrészeinek importját, vámtarifákat vetett ki a Kínában gyártott inverterekre, és nagy vonalakban vázolt tények alapján 11 szenátor szólította fel a szövetségi kormányt a Huawei inverterek betiltására – talán elkerülhetetlen volt a visszavonulás.

Hétfőn arról adott ki közleményt a Roth Capital Partners, hogy a Huawei az Egyesült Államokban kivonult az inverterek piacáról, leépítette valamennyi amerikai állampolgársággal rendelkező munkavállalóját, és áthelyezi az országból az állampolgársággal nem rendelkező dolgozóit. A Roth úgy értesült, hogy a Huawei a dolgozók 80%-át leépítette a Vállalati üzletágánál.

A pv magazine-nak mostanáig nem sikerült megerősíteni a hírt más forrásokból, azonban Cormac Gilligan – aki az IHS Markit kutatási részlegének vezetője napelemek és tárolás területén – megjegyezte, hogy a vállalat Egyesült Államokban dolgozó legtöbb emberének LinkedIn profiljában az szerepel, hogy kiléptek a cégtől.

Bár a Huawei az egyik legnagyobb globális inverter előállító, értékesítései zöme nem az Egyesült Államokon belül zajlik A Wood Mackenzie Greentech Media által hivatkozott elektromos áramra és megújulókra vonatkozó adatai azt mutatták, hogy a Huawei a világ legnagyobb inverter gyártója, tavaly övé volt a világpiac 22%-a, de az egyesült államokbeli piacnak mindössze 4%-ával bírt – bár a vállalat kezében van az USA háromfázisú inverter piacának nagyobb hányada.

Ösztönzés a versenytársaknak

Azonban a legújabb fejlemény azt jelenti, hogy a Huawei jelentős lehetőségeket fog elszalasztani. Az Egyesült Államokban éppen most van felfutóban a közműveket kiszolgáló napelemek piaca, különösen Floridában, Texasban és a közép-nyugati régióban, és beütemezték a napenergia beruházások után járó adókedvezmények csökkentését, ami arra ösztökéli a fejlesztőket és a beruházáshasznosítókat, hogy pár éven belül csatlakoztassák projektjeiket a hálózathoz.

A Roth Capital meglátása szerint a Huawei távozása pozitívan hat majd az izraeli versenytársára, a SolarEdge-re, és teret nyithat a Sungrow, az SMA és más vállalatok számára is, amelyek a kínai óriás versenytársai a kereskedelmi és a közüzemi létesítmények piacán.

A Huawei visszavonulása nem valószínű, hogy alátámasztaná, amit legutóbb hallunk az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúról, a kínai lítium-ionos akkumulátorokra és az előállításukhoz felhasznált vegyi anyagokra kivetett, felfüggesztett vámtarifákról – a Kínában gyártott napelem cellákra, modulokra, inverterekre és alkatrészekre már kivetett tarifákon felül.

Forrás: pv-magazine