Túl sikeresek a dán megújuló árverések, levitték a tiszta energia állami költségeit

A dán energiahivatal (Energystyrelsen) 252 MW tiszta energia kapacitást osztott ki, amelyből 83 MW volt napenergia és 93 MW nap-szél hibridlétesítmény, amely magában foglalt 34,1 MW fotovoltaikus kapacitást. Egy éven belül 30%-kal csökkent az elektromos áram nagykereskedelmi árán felül fizetendő átlagos prémium, ami annak átgondolására késztette a hatóságokat, hogy átgondolják, túl sok közpénzt fordítanak-e az ilyen projektek támogatására.

Share Button

 

 

A támogatás nélküli projektek jelenthetik az előre vezető utat a dán napelem ágazat számára.

Kép: SteenJepsen/Pixabay

A legújabb megújuló energia aukció eredményei Dániában túlzott sikert hoztak az iparágnak, mivel a kormány állítása szerint a tiszta energia árak annyira lecsökkentek, hogy a kormány ebből arra a következtetett, hogy a napenergiára és szélerőművekre fordított közpénzeknek más felhasználási területeken több hasznát vehetnék.

„Sokkal több megújuló energiára szerződtünk a vártnál jóval alacsonyabb áron” – nyilatkozta a klímaügyekért és energiáért felelős miniszter, Dan Jørgensen. „Ez jó hír a zöld gazdaságra történő átállás szempontjából. A támogatás aránya egy éven belül újabb 30%-ot esett.”

A miniszter azt közölte, hogy a megújuló kapacitások árverésén kapott alacsony ajánlatok körülbelül 101 millió dán korona (15 millió USD) megtakarítással járnak, mivel nem volt szükség a második nemzeti közbeszerzési fordulóra előirányozott 258 millió dán korona egészére.

A dán kormány véleménye szerint az árverés eredménye azt jelezte, hogy egyre több projekt valósítható meg támogatás nélkül, amely lehetőséget kínál arra, hogy a kormány a közpénzeket más területen hasznosítsa. A hatóságok szerint a megújuló árverések költségvetése kiosztható lehetne egyéb, szintén az energiaátállást támogató felhasználáshoz, például amikor támogatják a tiszta üzemanyag használatát a légi közlekedés és a szállítás kapcsán.

Megtakarítások

Tavaly a kormány 842 millió dán koronát tett félre a közbeszerzési fordulókra, idén pedig 4,2 milliárd dán koronát a 2020 és 2024 közötti időszakra.

A klímaügyekért, energiáért és épületekért felelős minisztérium szerint az Energystyrelsen közbeszerzési fordulói szeptember végén kezdődtek, és 252 MW kapacitást osztottak ki tiszta energia projektek között, többek között három napenergia projektre, amelyek összesen 82,7 MW kapacitást képviselnek, két 93,1 MW-ot termelő nap-szél hibrid létesítményre, és a további 72 MW-ot biztosító két szárazföldi szélerőműre.

A megtermelt áram után az azonnali piaci árak fölött kifizetendő súlyozott átlagos prémium 0,0154 dán korona/kWó (0,00229 USD). A pályázatnál megszabott legmagasabb ár 0,06 dán korona/kWó volt. A tavalyi fordulóban rögzített átlagos prémium 0,0228 dán korona/kWó volt, a forduló legmagasabb ára 0,13 dán koronát tett ki. Abban a közbeszerzési fordulóban az Energystyrelsen által szerződés megkötésére kiválasztottak között három napelem park szerepelt, amelyek összesen 104 MW kapacitással rendelkeznek, és három, további 165 MW-nyi szélerőmű; az eljárás során 17 ajánlat érkezett 280 MW napenergia és 260 MW szélenergia kapacitásra.

A győztes projektek

A legutóbbi fordulóban a legalacsonyabb ajánlatot – 0,010 dán korona/kWó – az Overgaard 1B K/S adta be egy 36 MW-os szélturbina vállalatra, amelyet a Randers-i önkormányzat területén kívánnak felépíteni. A második legalacsonyabb, 0,0148 dán korona/kWó ajánlatot két nap-és szélenergiára épülő hibrid létesítménnyel összefüggésben adták be, ezek kapacitása 53 MW (beleértve a 15,2 napelemparkot) és 44,1 MW (18,9 MW szolár kapacitással), amelyet az Eurowind Energy A/S Mariagerfjord és Herning og Holstebro területén kíván megépíteni.

A fotovoltaikus projektekkel foglalkozó cégek, a Solar Park Harre ApS, a Solar Park Agersted ApS és a Solar Park Holmen ApS azonos árszintű, 0,0184 dán korona/kWó ajánlatot adtak be, a létesítmények helyszínei Skive (38,1 MW termelési kapacitással), Brønderslev (26,4 MW) és Ringkøbing Skjern (18,2 MW).

Az aukció legmagasabb – 0,0197 dán korona/kWó – ajánlatát a Wind Estate A/S nyújtotta be a Randersbe tervezett szélerőmű projektekkel összefüggésben.

Múlt év végén Dánia hozzávetőlegesen 1 GW telepített napenergia kapacitással rendelkezett az International Renewable Energy Agency statisztikái szerint, ezek többségét lakóépületeken és kereskedelmi létesítményeken elhelyezett napelem rendszerek alkották. Tavaly a bővítések összesen 92 megawatt körüli kapacitást képviseltek.

A támogatás nélkül megvalósuló ipari léptékű szolár projektek Dániában nemrégiben jelentek meg. A magas adórátával működő gazdaságban magas áron elérhető elektromos áram ellenére továbbra sem világos, hogy a támogatás nélküli fotovoltaikus projektek profitorientáltak-e vagy a vállalatok társadalmi felelősségvállalási kötelezettségeihez sorolandók.

Forrás: pv-magazine