A hét témája: szigetüzemű napelem – egész várost kapcsoltak le a hálózatról

Tavaly év végén a Schleswig-Holstein tartománybeli Bordesholm lett az első város Németországban, amelyet lekapcsoltak a hálózatról és megújuló energiával láttak el.

Share Button

SMA-Solar-tarolo-es-akkumulatoros-inverter

 

SMA Solar Technology

Az SMA 10 megawattos tároló rendszere és a Sunny Central Storage akkumulátoros inverterek.

Lekapcsolni egy egész várost a hálózatról őrültségnek, sőt ijesztőnek tűnik, igaz? Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan történt, amikor megtették:

A 7 500 lakosú Bordesholm semmit sem vett észre abból, amikor áramellátásukat teljes mértékben átállították megújuló energiára. 2019 végének az egyik hétvégéjén Bordesholm lett az első város Németországban, amelyet lekapcsoltak a közüzemi hálózatról, és egy órán keresztül kizárólag megújuló energiával láttak el, mielőtt észrevétlenül visszakapcsolták volna. Az energiaellátást egy 10 megawattos tárolórendszer és a SMA Solar Technology AG Sunny Central Storage akkumulátoros inverterei biztosították.

„Ez a sikeres kísérlet fontos mérföldkő az energia átállás szempontjából“ – vélte Boris Wolff, az SMA nagyüzemi és tárolási megoldásokért felelős elnök-helyettese. „Igazolta, hogy a megújuló energiák képesek biztosítani az energiaellátást a rendszer stabilitásának veszélyeztetése nélkül. Valójában a Sunny Central Storage akkumulátoros inverterek és az SMA hibrid vezérlő biztonságosabban és jobb minőségű áramot biztosítva látják el a szigetüzemű hálózatot , mint a közüzemi hálózat.“

Opcionális „fekete indítás“ funkció

„A lekapcsolás, a szigetüzemben történő működtetés és a közüzemi hálózattal történő újbóli szinkronizálás zökkenőmentesen zajlott“ – ismertette az SMA rendszerfejlesztő mérnöke, Paul Robert Stankat, aki a helyszínen tartózkodott a kísérlet idején. „A tárolórendszer fedezte a város teljes elektromos energia igényét, és lehetőség nyílt arra, hogy teljes mértékben megújuló energiaforrások lássák el.“

A hálózat létrehozási funkción túl az SMA akkumulátoros inverterei opcionális „fekete indítás“ funkcióval is rendelkeznek, amely lehetővé teszi a teljes áramellátás újraindítását áramkimaradás után. Ha a kísérlet sikertelen lett volna, Bordesholm lakói számára pár percen belül visszaállították volna az áramellátást.

Tudta?

A holland hennhatóság alatt álló Saba-szigeten egy ehhez hasonló rendszer évente egy millió liter gázolajat takarít meg.

Bordesholm úttörő szerepet vállalt az energiabiztonság terén – ráadásul kizárólag megújuló energiaforrásokra támaszkodva: „A próbaüzem rendkívül meggyőzően mutatta be, hogy már lehetséges és gazdaságilag megtérülő a megújuló rendszerek szisztematikus bővítése a szükséges tárolókapacitásokkal együtt, és mindez semmilyen módon nem veszélyezteti az ellátás megbízhatóságát“ – mondta Frank Günther, a Bordesholm-i közmű vállalat igazgatója. „Már sok éve dolgozunk ennek az országos szinten egyedülálló projektnek az előmozdításán. Most sikerült bebizonyítani, hogy a teljesen megújuló energiákra épülő ellátás lehet megbízható és gazdaságos egyszerre. Úttörővé tette városunkat egész Európában az energiaellátás megbízhatósága terén. Sikerült rávilágítanunk, hogy a rendszer stabilitása elérhető kizárólag megújulókkal.“

Bordesholmban a 10 megawattos, 15 megawattórás kapacitású tárolórendszert a projektfejlesztő Renewable Energy Systems (RES) állította üzembe 2019 elején. Fő feladata az elsődleges üzemi tartalék szállítása, elektromos áram biztosítása közvetlen marketing céljából, és a tervezésénél azzal is számoltak, hogy a hálózat meghibásodása esetén képes legyen gondoskodni az áramellátásról. Az SMA koordinált, rendszerbe foglal megoldással szolgált a projekthez, amely Sunny Central Storage akkumulátoros inverterekből, és egy SMA Hybrid Controller XL berendezésből áll össze, és rendelkezik önálló üzemmóddal, „fekete indítás“ és szinkronizálás funkciókkal. (mfo)

Forrás: pveurope.eu

Hasonló cikk: Napenergia plusz tárolás fedezi Saint Kitts and Nevis elektromos áram igényének 25%-át