Svájc újabb 47 millió dollárt különít el a napenergia ösztönzésére

A kormány kiutat kíván biztosítani a kereslet COVID-19 járvány következtében valószínűleg jelentkező hirtelen csökkenéséből. Ez az emelés azt jelenti, hogy a napelemes rendszerekre 376 millió svájci franknak megfelelő kedvezmény fog rendelkezésre állni.

Share Button

 

 

A kormány közleménye szerint annak érdekében tette meg a lépést, hogy a közegészségügyi válsághelyzetben megpróbáljon lendületet adni a keresletnek.

Kép: PV-Montagesystem Indach Solrif® mit Dachfenster. Ernst Schweizer AG, CH-8908 Hedingen, www.ernstschweizer.ch

 

A német pv-magazine-ban jelent meg

Svájc Szövetségi Energiahivatala (Federal Office of Energy) további 46 millió CHF (47,5 millió USD) összeget különített el a lakóépületeket és kereskedelmi létesítményeket célzó kedvezményes programjához.

Bár az első negyedévben jelentős mértékben emelkedett az ösztönzésekre pályázók száma, a kereslet most hanyatlik a COVID-19 járvány miatt a szövetségi energiahivatal mai tájékoztatása szerint. Azt jelezték, hogy további forrásokat különítettek el annak érdekében, hogy megpróbálják fokozni a keresletet.

A többlet készpénz 376 millió svájci frankra duzzasztja fel a költségvetést, és ezt az elektromos áramot fogyasztók által a megújulók fejlesztésére fizetett adóból fogják finanszírozni. „Az alap fizetőképessége jelenleg jó, és ez teszi lehetővé ezt a különleges intézkedést” – közölte Svájc Szövetségi Energiahivatala.

A kedvezmények felhasználhatók a kisebb napelemes rendszerek vételi és telepítési költségeinek 30%-ig történő ellentételezésére, ezek termelési kapacitása nem haladhatja meg a 100 kW-ot, illetve nagyobb, 100 kW és 50 MW közötti létesítményekhez.

A kivárás ideje

A szövetségi energiahivatal reméli, hogy a további finanszírozás hozzájárul majd a kifizetések teljesítési idejének csökkentéséhez is, míg a hatalmas rendszereknél esetleg teljesen meg is szűnhet a várakozás. Mostanáig valamennyi rendszernél hozzávetőlegesen egy évet vett igénybe a feldolgozás. A hatóság ígérete szerint a nagyobb fotovoltaikus rendszerekre vonatkozóan február előtt beadott pályázatokról legkésőbb a következő hónap közepéig döntést fognak hozni, míg a februárban beadott ipari volumenű projekteknek csak három hónapot kell várniuk.

A kisebb rendszerek kedvezményeiről a szövetségi hivatal azt közölte, hogy a múlt hónap végéig beadottakat még idén feldolgozzák, míg az áprilistól kezdődően beadottaknál kilenc hónapos várakozással kell számolni.

A Svájcban a támogatásokat kezelő kormányzati szerv, a Pronovo AG a múlt hónapban jelentette be a koronavírus hatásainak enyhítésére szánt, napelemes projektekkel összefüggő intézkedéseket. A teljes támogatásra jogosult pályázatoknál a projektek befejezésének határidejeként meghatározott április 1-jét nem fogják alkalmazni a tarifacsökkentés alóli mentességért a Covid-19 visszaszorítása érdekében tett intézkedések miatt folyamodó projekteknél. A támogatásokkal foglalkozó szerv a támogatások 14 napon belüli kifizetése mellett is elkötelezte magát, ez a kiegyenlítési sebesség egy hónappal rövidebb időt jelent a szokásosnál.

Forrás: pv-magazine

Kapcsolódó cikkeink:

Svájcban elindították a napelemmel előállított energia blockchain-alapú kereskedelmét

Svájc újabb 30,2 millió dollárt különít el a napenergia ösztönzésére