Watt fogyasztás kiszámítása

Share Button

A fogyasztás kiszámítása egy fontos tényező, főképp ha napelemre szeretnénk váltani. Szerencsére ennek kiszámítása nem egy bonyolult tudomány, de maga az érték sok mindentől függhet. Ezért most összegyűjtöttünk minden fontos információt, ami a watt fogyasztás kiszámításához kapcsolható, illetve hathat annak értékére.

Watt, villamos teljesítmény kiszámítása

Először is érdemes tudnunk, hogy mit is jelent a watt, vagy rövidítve W. A legegyszerűbben úgy fogalmazhatjuk meg, hogy a watt a pillanatnyi villamos teljesítmény mértékegysége. Tehát egy berendezés esetében a feszültség (V) és az áramerősség (A) szorzataként megkaphatjuk a teljesítményt, melyet W-vel jelölünk. A villamos teljesítmény esetében még találkozhatunk a kilowatt (kW) és a megawatt (MW) értékekkel is.

Villamos fogyasztás, kWh kiszámítása

A berendezések esetén sokkal fontosabb érték lehet mindenki számára, hogy óránként mennyi energiát is fogyasztanak készülékeink. Erre az energiafogyasztás, (kWh) érték lehet a mérvadó. Ez az érték ugyanis leírja, az adott készülék 1 óra alatt leadott energiafogyasztását.

Számítása értelemszerűen a villamos teljesítmény (W; kW) és a munkavégzés időtartamának (h) szorzataként határozhatjuk meg. Tehát egy nagy teljesítményű 2,5 kW-os olajradiátor, 1 óra alatt 2,5 kWh-s fogyasztással rendelkezik. Ugyanez a radiátor 3 óra alatt viszont már 7,5 kWh fogyasztással rendelkezik. Egész évben vizsgálva, ha csak napi 3 órát működtetjük ezt a berendezést, akkor az éves szinten 3.600 kWh fogyasztást jelenthet villanyszámlák rovására.

Éves elektromos fogyasztás meghatározása

Az éves elektromos fogyasztásunk lényegében az év során üzemeltett minden eszközünk fogyasztásának összessége. Az éves fogyasztás meghatározásának legegyszerűbb módja, ha az egy elszámolási időszakra eső (hónap) villanyszámlát felszorozzuk évi 12 hónappal. Ezzel egy jó hozzávetőleges képet kaphatunk lakóingatlanunk fogyasztásáról.

Természetesen egyesével is vizsgálhatjuk az egyes elektromos fogyasztókat. Ennek főképp akkor van értelem, ha több régebbi, vagy pazarló fogyasztó is jelen van a rendszerben. A réginek számító hagyományos izzók nem is gondolnánk milyen sokat nyomhatnak a latba. Ezért például a modernebb halogén, takarékos és LED izzókra való cseréje éves szinten is meglátszódhat a fogyasztásban.

Éves áramfogyasztás kiváltása

Magyarországon ma egy átlagos család évente 2-4000 kWh fogyasztással rendelkezik éves szinten. Ennek kiváltására egy átlagos mono- vagy polikristályos napelemes rendszer könnyedén képes. Ráadásul nem is kell nagyméretű napelemes rendszer hozzá. Egy 2-3 kW-os napelemes rendszer évente 2200-3300 kWh fogyasztás kiváltásra lehet alkalmas.

Összefoglalva:

A watt fogyasztás meghatározása tehát kardinális kérdés, de nem csak a napelemes rendszerek tekintetében hanem az alapvető energiatudatosság érdekében is. A fogyasztás meghatározásával ugyanis könnyedén kiszűrhetjük a pazarló fogyasztókat és így modernebb kivitelűkre cserélhetjük őket, így csökkentve villanyszámlánkat is.