Számolja ki velünk, mekkora lakásfelújítási támogatásra számíthat!

Share Button

Legfeljebb hárommillió forint, az anyagköltség és a vállalkozási díj fele – a legtöbbek fejében ez a kulcsmondata a januárban startoló támogatási rendszernek, amellyel a gyermeket nevelő családok lakásfelújítását segíti az állam. Ez valóban jól hangzik, de nem teljesen így van. Ha ugyanis a két költségelem nincs megfelelő egyensúlyban, nem kaphatjuk meg a kiadások felét, csak annál kevesebbet. Kalkulátorunk megmutatja, mire is számíthatunk!

Akár százezer család is nekifoghat lakása felújításának a gyermekeseknek járó, maximum hárommillió forintos állami támogatás, illetve a konstrukcióhoz tartozó kedvezményes hitelprogram révén – erre számítanak legalábbis a szakértők. Mielőtt azonban bárki belevágna a beruházásba, nem árt tudnia, hogy a támogatás részletszabályai rejtenek néhány csapdát.

Mutatjuk, mennyi a támogatás

A január elsejével startoló, a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló rendelet szövege szerint „a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint” lehet. Tiszta sor, elköltünk, mondjuk 5 millió forintot, leadjuk a számlákat az anyagköltségről és a vállalkozói díjról, és visszakapunk az államtól 2,5 milliót, ha pedig 6 milliót költünk, 3 milliót kapunk vissza – gondolhatnánk, de ez nem egészen így van. Illetve csak ideális esetben van így. Ebből a szempontból a vonatkozó rendelet kulcsmondata ugyanis az, hogy „a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50–50 százalékos arányban szerepelhet”, amiből az következik, hogy amennyiben e kettő közül valamelyik nem éri el a legalább 1,5 millió forintot, nincs esély a maximális támogatási összegre. Nézzünk egy példát! 1,5 millió forintos vállalkozási díj és 4,5 millió forintos anyagköltség esetén a maximális, 3 millió forintos támogatás jár. Hiába költünk azonban hajszálra ugyanennyit 1 millió és 5 millió forintos felosztásban, a támogatásunk már csupán 2 millió forint lehet.

További számítgatás helyett készítettünk egy számológépet. Ehhez tulajdonképpen a hivatalos állami kalkulátort használtuk fel, csak felhasználóbaráttá tettük az allamkincstar.gov.hu kopár Excell-tábláját. A vállalkozói díj és az anyagköltség rubrikák kitöltése után a program automatikusan kiszámítja a felvehető támogatás összegét.

Forrás/bővebben: vgfszaklap.hu