A MEKH meghatározta a releváns nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyveket

Share Button

Az Európai Unió Tiszta Energia Csomagjának részeként 2019. július 4-én lépett hatályba a villamosenergia-ágazati kockázatokra való felkészülésről és a 2005/89/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2019/941/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet. 

Az úgynevezett kockázat-felkészültségi rendelet célja olyan – nemzeti határokon átnyúló – közös szabályok létrehozása, amelyek lehetővé teszik a villamosenergia-ellátási válságok megelőzését, segítik a válsághelyzetekre való felkészülést és az esetlegesen bekövetkező krízishelyzetek hatékony kezelését.

A rendeletben meghatározott közös kockázatazonosítási módszertan alapján az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetének (ENTSO-E) regionális válságkezelési forgatókönyvet, az egyes tagállamoknak pedig az ezen alapuló nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyveket kell kidolgozniuk.

A feladat végrehajtásának koordinációjára Magyarországon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal lett kijelölve. A MEKH 2020. december 14. és december 28 között iparági konzultációra bocsátotta az ENTSO-E által azonosított regionális villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvekkel összhangban megtett nemzeti válságforgatókönyvekre vonatkozó javaslatait.

A Hivatal a konzultációba bevonta az átvitelirendszer-üzemeltetőt, az elosztórendszer-üzemeltetőket, az érintett villamosenergia-termelőket és azok szakmai szervezeteit. A konzultáció során beérkező szakmai vélemények integrálása után a MEKH 2021. január 21-én a nemzeti válságforgatókönyveket az ENTSO-E módszertan értékelési szempontrendszerének figyelembevételével, a regionális forgatókönyv-listával összhangban határozta meg.

A Hivatal által azonosított nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvekről részletesebb tájékoztatás elérhető az alábbi hivatkozás megnyitásával.

A releváns nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek meghatározása

A kockázat-felkészültségi rendelet 10. cikke szerint a nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek meghatározása után a Hivatal a regionális és nemzeti villamosenergia-ellátási válságforgatókönyvek alapján kockázati felkészültségi tervet dolgoz ki.

A terv végleges elfogadása előtt a Hivatal konzultáció céljából eljuttatja javaslatait a régióban érintett tagállamok részére, egyúttal benyújtja azokat a villamosenergia-ügyi koordinációs csoportnak is (ECG), amely ajánlásokat bocsáthat ki a tervekkel kapcsolatban.

A Hivatal a regionális konzultáció megindítása előtt a kockázati készültségi terv minél alaposabb kidolgozása érdekében iparági konzultációt szervez, várhatóan 2021 első negyedévében.

A kockázat-felkészültségi rendelet előírásaival összhangban a Hivatal az első kockázat- készültségi tervét 2022. január 5-ig elfogadja és közzéteszi.

MEKH.HU