Az EIA szerint 2050-re a napenergia termelés az USA teljes áramtermelésének 20%-át teheti ki

Az előrejelzés magában foglalja mind az erőművi nagyságrendű, mind a kisebb napelemes létesítményeket az elektromos áram, a lakóépületek, a kereskedelmi és az ipari szektorok területén egyaránt.

Share Button

 

Építési munkálatok 2018-ban a Mustang napelemes projekten Kaliforniában.

Kép: Recurrent Energy

 

Az Egyesült Államokban 2020-ban a napenergia 3%-át tette ki az összes energiaforráson belül. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (U.S. Department of Energy) Energiaügyi Információs Hivatala (Energy Information Administration, EIA) most azt jelezte előre, hogy az Egyesült Államok teljes termelésén belül 14%-ra tornázza fel magát a napenergia 2035-ig, majd 20%-ra 2050-ig.

Az adatok magukban foglalják mind az erőművi nagyságrendű (az 1 MWt vagy ennél nagyobb termelési kapacitással rendelkezőket), mind a kisebb (l MW alatti) napelemes létesítményeket az elektromos áram, a lakóépületek, a kereskedelmi és az ipari szektorok területéről egyaránt.

 

A napenergia termelése 3%-ot tett ki az Egyesült Államok áramtermeléséből 2020-ban, de azt jelezzük előre, hogy 2050-re eléri a 20%-ot

Az USA éves nettó elektromos áram termelése az összes szektorból (1990-2050)

Trillió kilowattórában

Teljes elektromos áram termelés (összes forrás, összes szektor)

2020: a napenergia az USA teljes termelésének 3%-a

Forrás: Amerikai Energiainformációs Hivatal

 

Az EIA azt közölte, hogy a kisebb szolár eszközök, különösen a kereskedelmi és a lakóépületek szektorban bekövetkezett növekedések voltak a hajtómotorjai az Egyesült Államokban a napenergiával megtermelt nettó elektromos áram kezdeti növekedésének. 2011-ben a kis méretű létesítmények állították elő a napenergiával megtermelt nettó elektromos áram 68%-át az USA-ban. Azonban az utóbbi évtizedben jelentős mértékű fejlődést ért el az erőművi napenergia előállítás, a naperőművek átlagos építési költségeinek csökkenésével párhuzamosan.

Az EIA hosszú távra szóló előrejelzésében az szerepel, hogy továbbra is az elektromos áram szektor fogja előállítani a legtöbb napenergiát, a 2020-as 68%-ról 2050-re 78%-ra fog emelkedni a nap segítségével termelt energia aránya. Az erőművi nagyságrendű termelés részarányának növekedése részben a 10%-os beruházási adókedvezmény (investment tax credit, ITC) 2023 után történő meghosszabbításának köszönhető; ezzel ellentétben a kisebb napelemes eszközök adókedvezménye már megszűnt.

Az egyik forgatókönyv szerint, amelyben a földgáz árát magasabbnak feltételezték az alapfeltételezésnél, az EIA számításai szerint a teljes napenergia termelés az évszázad közepére akár a 25%-ot is elérheti. Egy másik esetben, ahol a telepített megújulók költsége elmaradt az alapfeltételezéstől, a napenergia alapú termelés 2050-re 27%-át adta a teljes mennyiségnek.

Múlt tavasszal a BloombergNEF azt közölte, hogy a napenergia öt éven át minden korábbinál nagyobb kapacitásbeli bővítésekre számíthat. Azt jósolták, hogy az Egyesült Államok minden évben 20 GW fölötti nagyüzemi szolár kapacitást fog telepíteni. Mind a nagyüzemi, mind a kisebb szolár eszközök esetében növekedést jeleztek előre azokra az évekre, amelyekben érvényben maradnak az adókedvezmény bővítései.

A következő évtizedben az ügyfelek által biztosított helyszínen épülő projektek esetében évente több mint 8 GW-ra számítanak. Várhatóan az összes új rendszer egy harmadát Kaliforniában fogják felépíteni.

Forrás: pv-magazine

Kapcsolódó témájú cikkünk:

Az USA Szenátusa elfogadta a mérföldkőnek számító infrastruktúra törvényjavaslatot a szolár adókedvezmény bővítéséről

Napelem a megújuló ráfordítások élén 2021-ben, de a teljes beruházás még messze esik a nettó nullához vezető úttól – IEA