Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Tíz év alatt megtérülhet a napelempark Mosonmagyaróváron

Share Button

Mosonmagyaróvár nemrégiben döntött arról, hogy 14 ezer négyzetméteren elterülő naperőműpark megvalósításához 162 milliós hitelt vesz fel. A fennmaradó 90 milliós összeget a város állja.

A közeljövőben naperőműpark épülhet Mosonmagyaróváron, a Feketeerdői úti temető mögötti területen. Ezt a parcellát az önkormányzat korábban különleges rendeltetésű területté nyilvánította e célból. Mára az engedélyköteles építési terv és a csatlakozási terv készítésével megbízott cég külön gazdaságossági számításokat, illetve árajánlatot készített a beruházásra és annak fenntartására.

Ebből kiderül, a győri NRG Services Kft. szakmai véleménye szerint megközelítőleg nyolc hónap szükséges a park megvalósításához. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal az áramtermelés időpontját 2018. november elsejében állapította meg, így amennyiben erre a határidőre nem üzemelik be a naperőműparkot, a villamosenergia-termelésre vonatkozó engedély is érvényét veszti.

Az önkormányzat gazdasági és városüzemeltetési bizottsága szeptember 13-i ülésére készült előterjesztésből kiderül, a város önkormányzata megbízási szerződést kötött a győri céggel a napelempark létesítéséhez. Az építési terv, valamint a csatlakozási terv még februárban elkészült. Jelenleg a jogerős építési és vezetékjogi engedélyek beszerzése zajlik.

A teljes beruházás költsége megközelítőleg bruttó 256 millió forint. Ez a napelemek beszerzésétől kezdve a próbaüzemeltetésig mindent magában foglal. A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén arról döntött, hogy 162 millió forintos hitelt vesznek igénybe a park megépüléséhez. A naperőmű éves üzemeltetési költsége várhatóan nettó 2,1 millió forint lesz. Ez tartalmazza többek között az üzemeltetési és karbantartási feladatokat, a biztonsági felügyeletet, továbbá a rendszer-felügyeletet és a biztosítás költségét is. A számítások szerint 10–13 év után térül meg a beruházás, évente nettó 20–20,5 millió forintos fajlagos bevétellel számolva.

Forrás: kisalfold.hu

Tags:Hirdetés