1500 MW új napelemes kapacitást Budapestre!

Share Button

Betekintő a Budapest − Nappal hajtva projektbe

A Budapesti Klímastratégiában a Főváros vállalta, hogy a szén-dioxid-kibocsátásában 40% csökkentést ér el 2030-ra. Ambiciózus terve több összetevőből áll, melynek egyik eleme, hogy a város villamosenergia-előállításának zöldítésére 1500 MW beépített fotovoltaikus kapacitás megvalósulását segíti elő különböző ösztönzőkkel. Az energetikai átmenet egyik fontos állomása az ilyen irányú önkormányzati és magán törekvések támogatására indított Budapest − Nappal hajtva projekt.

A nagyszabású program a Fővárosi Önkormányzat, az Agora Energiewende és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség részvételével, valamint nem kormányzati szervezetek és piaci szereplők szakmai támogatásával folyik 2021 óta. Fő pénzügyi támogatója a német European Climate Initiative (EUKI). A projekt a kifejezetten Budapest területén belül, elsősorban az épületek tetőin elhelyezhető napelemekkel foglalkozik. Tekintettel arra, hogy hazánk villamosenergia-fogyasztásának 1/5-ét kitevő, összetett településszerkezettel, épületállománnyal és a rájuk vonatkozó szabályozással jellemzett településről van szó, a meghatározott feladatok a napenergia-hasznosítás elterjedését gátló tényezők széles spektrumával foglalkoznak.

Napelemes rendszerekbe való befektetési szándék fokozása érdekében a potenciális felhasználók széles körét kell megcélozni, ezért a családi házakon és vállalkozásokon túl az olyan nehezebben kezelhető érdeklődőknek is segítséget kell nyújtani, mint amilyenek a társasházi lakóközösségek. A napjainkban zajló rezsiáremelkedés a lakosság érdeklődését is látványosan felkeltette a napelemes HMKE-k iránt, ezért a projekt résztvevői nagy hangsúlyt fektetnek a szemléletformálásra és tájékoztatásra. A nappalhajtva.budapest.hu oldalon, ahol nemcsak a fővárosi lakosság kaphat értékes információkat egy ilyen beruházás elindításához, lépésről-lépésre útmutató nyújt segítséget a folyamatról. További kérdés esetén a budapestiek levélben érdeklődhetnek a napelemes szakembereknél, sőt, időpontfoglalást követően a Városházán személyes, ingyenes tanácsadást nyújtanak a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagvállalatainak képviselői.

Az ingatlanok tulajdonosai vagy kezelői abban is segítséget kapnak, hogy megállapítsák, az adott épület tetője milyen mértékben alkalmas napelempanelek fogadására. A Budapest − Nappal hajtva projekt keretein belül elkészült a főváros teljes területét lefedő, rendkívül részletes és épület-szintű napenergiapotenciál-vizsgálati eredményeket bemutató Budapesti Szolár-térkép. A mindenki számára hozzáférhető térképes megjelenítésű adatbázis megalapozó felmérési eredményeket biztosít az egyes épületeken megvalósítható napelemes beruházások elindításához. A webes alkalmazás használata egyszerű, tartalma informatív, így segítségével tovább növekedhet a beruházási kedv.

Kivágat a publikálás alatt álló Budapesti Szolár-térkép tesztkörnyezetéről.

 

A Szolár-térkép a szakemberek, döntéshozók számára is fontos információkat szolgáltat. Az abból kinyerhető adatok értékelése jelenleg is tart: komplex elemzések, összesítések, geostatisztikák és más kimutatások segítik majd a szakemberek munkáját abban, hogy az épületi szinten felül, nagyobb (kerületi vagy városi) léptékekben ismerhessék meg Budapest különböző részeinek a napenergia-hasznosításban rejlő fejlesztési lehetőségeit. A Budapesti Szolár-térkép webes publikálása javában zajlik, és várhatóan 2022 augusztus végén válik elérhetővé a nappalhajtva.budapest.hu honlapon keresztül. A megjelenést követően egy másik cikkben osztok meg információkat a mögötte húzódó vizsgálatok folyamatáról, a részletes eredményekről, a fővárosi fotovoltaikus potenciálról, valamint a Szolár-térkép használatáról.

 

Szerző: Soha Tamás, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
geográfus, a Budapesti Szolár-térkép vezető fejlesztője