Az első néhány Semit nem adja el a Tesla

Share Button

Inkább önmaga használja fel, ami jó kis próbatétel lesz a kamionok számára. Egyből bizonyíthatják a hatótávjukat a Semik.

A Teslától már megszokhattuk, hogy az új modelljeik első pár száz darabját nem engedik messze maguktól. Remek példa erre a Model 3, amelyet több mint félévnyi gyártás és több száz elkészült autó után csak most kezdenek el az átlagos megrendelőknek is szállítani.

A megengedhetőbb árú villanyautónál – ahogyan a Tesla többi modelljénél is – a gyártó alkalmazottai vásárolhatták meg az első modelleket. A kamionnál viszont ez a trükk nem vállhat be, így a gyártó inkább megtartja az első példányokat.

Jerome Guillen, a Tesla kamionprogramjának vezetője ugyanis nemrég árulta el, hogy az ő flottájukban jelennek meg először a Semik. Az Electrek szerint a Tesla jelenleg közel 100 hagyományos kamiont üzemeltet, amelyek többsége a nevadai Gigafactory akkumulátorüzem és a fremonti Tesla gyár között ingázik. Az első Semik éppen ezen az útvonalon járnak majd.

A Tesla lesz a kamion első felhasználója. Arra fogjuk felhasználni a kamionjainkat, hogy az egyesült államokbeli létesítményeink között szállítmányozzunk velük. Van egy összeszerelő üzemünk Kaliforniában, a Gigafactory pedig Nevadában helyezkedik el, így a kamionjainkkal fogunk a két helyszín között fuvarozni.

A két létesítmény között több mint 400 kilométeres út húzódik, amely a Tesla szerint meg sem kottyan majd a kamionjainak. Az amerikai gyártó a tervek szerint kétféle Semit dob majd a piacra, amelyek közül mindkettő képes lesz megbirkózni ezzel a távval. A kisebb akkucsomaggal szerelt 480-at, míg a termetesebb Semi 800 kilométert lesz képes megtenni egy feltöltéssel.

Ráadásul a Tesla biztosan felhasználja majd az önvezető rendszerük nyújtotta lehetőségeket is, így több kamion haladhat majd egymás mögött, csupán egyetlen sofőrrel. Korábban már kérvényezték is, hogy Nevadában illetve Kaliforniában is használhassák az önvezető rendszerüket a kamionjaikban, ezzel tesztelve a rendszert, amely képes komoly összegeket lefaragni a szállításokból.

Forrás: zoldautok.hu