Tájékoztató a KÁT és a METÁR rendszer 2020. évi változásairól

Share Button
2019 végén több, a Kötelező Átvételi rendszert (KÁT) és a Megújuló Támogatási Rendszert (METÁR) érintő jogszabály módosult. A változások a szabályozási pótdíj, a rendszerszintű szolgáltatás, a villamosenergia-tárolás és a telephely-módosítás területét érintik. Megszűnik továbbá a sorbaállás elvi lehetősége, illetve növekednek a biogáz és hulladéklerakóból származó gáz barna prémiumaihoz tartozó támogatott árak.

A szabályozási pótdíj elszámolása 2020. április 1-jei hatállyal módosul mind a régi KÁT, mind pedig az új METÁR rendszerben.

2020. január 1-jétől a kötelező átvételben részesülő (KÁT) termelők rendszerszintű szolgáltatás keretében igénybe vett vagy felajánlott villamos energiáját a KÁT mérlegkörön kívül kell elszámolni, melynek nem KÁT hatósági ára van, hanem a KÁT termelőnek az opciós szerződésében rögzítettek alapján ajánlati árat kell adnia a MAVIR SZTIR rendszerében.

Az önfogyasztás módosított definíciója alapján az önfogyasztásba nem kell beleszámítani a villamosenergia-tárolásra felhasznált villamos energiát.

A METÁR rendszerben továbbra is lehetséges a telephely módosítása, de a 2020. január 1-jét követően indult eljárásokban alkalmazni kell a 299/2017. Korm. rendelet 5.§ (2) bekezdése szerinti összeszámítási szabályt.

2019. december 24-én a 62/2016. NFM rendelet 18.§ (7) bekezdése hatályát vesztette, így a sorbaállás elvi lehetősége is megszűnt.

Módosult a 13/2017. MEKH rendelet is, amelyből törlésre kerültek a METÁR kötelező átvétel és pályázati eljárás nélkül kiosztható zöld prémium megállapítására vonatkozó részek.

A barna prémium típusú támogatások mértékét a Hivatal évente felülvizsgálja. A 2019. november 1-jéig lezajlott felülvizsgálat alapján a biogáz és hulladéklerakóból származó gáz barna prémiumaihoz tartozó támogatott árak a 2019. évi várható infláció egy százalékponttal csökkentett értékével (azaz 2,3%-kal) növekednek 2020. január 1-jétől.

A teljes tájékoztató a változásokat érintő további információkkal az alábbi letölthető dokumentumban olvasható.

Letölthető dokumentum:
Főbb változások a KÁT és METÁR támogatási rendszerekben (PDF / 438 KB)

Forrás: MEKH.HU