Az EU jóváhagyja a tetőre szerelt napelemek támogatási rendszerét

Az Európai Bizottság (European Commission, EC) zöld utat adott annak a francia támogatási rendszernek, amely várhatóan 3,7 GW tetőn elhelyezett napelem fejlesztését fogja elősegíteni.

Share Button

Az intézkedés a legfeljebb 500kW-os telepítésekhez nyújt majd betáplálási tarifákat. Kép: Tenergie.

 

A hozzávetőlegesen 5,7 milliárd eurós (6,8 milliárd amerikai dollár) költségvetés révén az intézkedés 2026-ig marad érvényben, és a legfeljebb 500kW kapacitású telepítések üzemeltetői számára lesz elérhető.

Ezek a telepítések 20 évre szóló betáplálási tarifa formájában lesznek majd jogosultak támogatásra, ennek mértéke a napelemes rendszer méretétől függ, illetve attól, hogy az összes megtermelt elektromos áramot a rendszerbe juttatják vagy egy részét a termelés helyén elfogyasztják.

Az Európai Unió végrehajtó szervezeteként működő Európai Bizottság közlése szerint azért szükséges ez a támogatás, hogy tovább tudják fejleszteni a megújuló energia termelését szolgáló eszközöket, és hogy hozzásegítsék Franciaországot környezetvédelmi célkitűzései eléréséhez, mivel az ország energiaszükségletének 33%-át kívánja megújuló erőforrásokból fedezni 2030-ig, majd elérni a klímasemlegességet 2050-ig.

Ráadásul a támogatási rendszer olyan napelemes telepítésekhez is támogatást fog nyújtani, amelynek fejlesztésére ennek hiányában nem került volna sor, tette hozzá a Bizottság. Mivel ez 1 MW alatti rendszerekre vonatkozik, a támogatásokat pályázat nélkül ítélik oda.

Ez az intézkedés kiegészíti azt a 30,5 milliárd euró értékű, megújulókra vonatkozó francia szakpolitikát, amelyet az Európai Bizottság július végén hagyott jóvá, és amelynek keretében az ország 2026-ig hét különböző típusú pályázatot fog kezelni összesen 34 GW megújuló kapacitásra vonatkozóan. A pályázati kategóriák a következők: talajon elhelyezett napelem, tetőn elhelyezett napelem, hidroelektromos, innovatív szolár, saját fogyasztás és technológia semleges.

Franciaország ökológiai átmenetért felelős minisztériumának legfrissebb adatai azt mutatják, hogy 2021 első félévében az ország további 1,367 MW napelem kapacitással bővült, a 2020 első negyedévében telepített 431 MW kapacitással szemben. Ez az emelkedés részben több, 250kW fölötti projekt megépítésének tulajdonítható.

A telepítések tekintetében a 10 GW-os határt tavaly átlépő Franciaország szolár kapacitása 2021 június végén csaknem elérte a 12,6 GW szintet.

Forrás: pv-tech

Kapcsolódó témájú cikkeink:

Az EU jóváhagyta Franciaország nukleáris erőműve napelemekkel történő kiváltására vonatkozó tervét

Németország és Franciaország módosítja napelemes pályázatait a Covid-19 miatt