Kávézaccból állítottak el? biodízelt az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói. Az intézmény szakemberei az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) Indianapolisban rendezett 246. Országos Találkozóján és Kiállításán összegzik ígéretes felfedezésüket.
A kutatók – az egyetem két hallgatója és egy professzora – 2010-ben vágtak bele a projektbe és egy ötgallonos vödörbe gy?jtötték az egyetem kampuszán m?köd? kávézóból a zaccot. Háromlépcs?s módszerrel állítottak el? bioüzemanyagot. El?ször kivonták az olajat a zaccból, majd a triglicerideket biodízellé alakították. A zaccot megszárították és a biodízel tisztítására használták. Utolsó mozzanatként pedig elégették a hátramaradt zaccot, hogy a tüzelhet? biomasszához hasonló alternatív energiaforrást nyerjenek.
B?vebben: energiainfo.hu
Forrás: http://energiainfo.hu