Origin Green a világ első országos élelmiszeripari fenntarthatósági programja

Share Button

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ els? olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvev?k, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellen?rzésen is átesnek. A folyamatot felügyel? ír élelmiszerügyi hatóság azonban ennél is tovább megy, és a viszonteladók és szolgáltatók bevonásával a teljes élelmiszerellátási láncra kiterjesztenék a programot.

Három évvel ezel?tt indult útjára Írországban az Origin Green program, amely az ír élelmiszer ipar fenntarthatósági szempontú fejlesztését célozta meg, ezzel a világon els?ként lefedve egy állam teljes élelmiszeriparát. A szigetország élelmiszerügyi hatóságának és a program felügyel?jének, a Bord Biának nemrég megjelent jelentése mutatja be az Origin Green eredményeit, amelynek keretében a résztvev?k több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezték el magukat a nyersanyag beszerzést?l kezdve a termelési szabályozásokon keresztül a társadalmi felel?sségvállalásig.

Az Origin Green sajátossága, hogy minden résztvev? farmon 18 havonta felmérik a szén-dioxid kibocsátás és az ökológiai lábnyom méretét, amire eddig összesen közel 90.000 alkalommal került sor. A Bord Bia vezet?je arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország gazdasági b?vülését olyan módon szeretnék el?segíteni, hogy az se a környezetnek ne ártson, se a rendelkezésre álló nyersanyagforrásokat ne merítse ki. Ennek érdekében a résztvev? termel?k kötelessége egy 3-5 éves fenntarthatósági terv kidolgozása, amelynek keretében olyan területeken kell eredményeket elérniük, mint az energiafelhasználás, a károsanyag-kibocsátás, a vízfelhasználás vagy a hulladékkezelés.

A Bord Bia még messze nem tekinti elvégzettnek a kit?zött feladatokat, s?t, 2017-re 12 millió euró érték? csökkenést szeretnének elérni az iparág energiafelhasználásában. A vízhasználat esetében ugyanez az érték 17 millió euró, míg a keletkez? hulladék teljes mennyiségét 14.000 tonnával mérsékelnék. A hatóság ráadásul még ennél is tovább megy: egyrészt tervezik a program kiterjesztését a viszonteladókra és a szolgáltatókra, ez úton lefedve a teljes élelmiszerellátási láncot, másrészt az új cél annak meghatározása, hogy miként lehetne az egész iparág ökológiai lábnyomát csökkenteni, els?sorban a károsanyag-kibocsátás mérséklésén, illetve a biodiverzitás és a vízmin?ség javításán keresztül.

Forrás: chikansplanet.blog.hu