Dél-Korea követi Japánt a nettó nulla 2050 elkötelezettség terén

Az újraválasztott dél-koreai miniszterelnök, Moon Jae-in ma bejelentette, hogy betartja a kampánykörútján tett ígéretét, és az évszázad közepére megszünteti a szén-dioxid kibocsátást. A bejelentésre pont két nappal azután került sor, hogy Japán új miniszterelnöke nyilatkozott arról, hogy felgyorsítaná országa kibocsátási célkitűzéseinek elérését.

Share Button

Moon Jae-in elkötelezte magát amellett, hogy Dél-Koreát beviszi a 2050-es klubba.

Kép: Koreai Köztársaság/Flickr

 

Miután Japán új miniszterelnöke hétfőn elkötelezte magát amellett, hogy országa 2050-re eléri a nettó nulla szén-dioxid kibocsátású gazdaságot, Dél-Korea vezetője, Moon Jae-in ma a törvényhozás előtt beszédében jelentette be, hogy a nyomdokaiba lép.

A koreai nonprofit szervezet, a Solutions for Our Climate számolt be Moon elnök Dél-Koreai Nemzetgyűlés előtt tartott beszédéről, és végezte el a beszéd angol nyelvre fordíttatását, amelyet a helyi Yonhap News ügynökség végzett el.

A jelentések szerint Moon ez mondta: „a szénalapú áramtermelés megújulókkal történő kiváltása központi jelentőségű lenne a nettó nulla kibocsátás elérésében”, és tervekről számolt be a „helyi megújuló energia vállalatok pénzügyi támogatásának bővítésére vonatkozóan” a 8 billió dél-koreai von (7,04 billió USD) összegű Green New Deal költségvetés terhére, amely épületek felújítására és cseréjére is felhasználhat 2,4 billió dél-koreai vont városi területek és és infrastrukturális alapok esetén. A kormány – jelezte Moon – 116 000 darab elektromos és hidrogénhajtású járművet fog csatasorba állítani, és 4,3 billió dél-koreai vont fog fordítani a töltőállomás hálózatokra, többek között gyorstöltőkre.

Csak átmenet

Moon elnök említett egy külön Koreai új New Deal tervet, amely külön a megújulókra való átállás finanszírozását szolgálja azáltal, hogy „megerősíti a niztonsági hálózatot és fejleszti az emberi erőforrásokat.”

A Solutions for Our Climate ügyvezető igazgatója, Joojin Kim ezt mondta: „Üdvözöljük Moon Jae-in elnök bejelentését a nettó nulla szén-dioxid kibocsátás 2050-ig történő elérésére vonatkozóan. Dél-Korea végre egy lépéssel közelebb kerül ahhoz, hogy olyan csökkentési pályára lépjen, amely összeegyeztethető a Párizsi Egyezmény célkitűzéseivel. Azonban még sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy ezt a bejelentést tartalommal töltsük meg. A legsürgősebb feladatok közé tartozik [Korea] 2030-as kibocsátáscsökkentési céljainak fejlesztése, a szén kivezetése 2030-ig, és a szén finanszírozásának teljes leállítása.”

A legújabb, kibocsátás csökkentésére vonatkozó ígéret mindössze két nappal azután érkezett, hogy Japán újonnan kinevezett miniszterelnöke, Yoshihide Suga előrehozta az országára az üvegházhatást előidéző gázok nettó nulla célkitűzésének elérésére vonatkozó határidőt. Japán Suga elődje, Shinzo Abe irányítása alatt 2016-ban kötelezte el magát szén-dioxid kibocsátása – a 2010-es kibocsátásokhoz képest – 80%-kal történő csökkentése mellett az évszázad közepéig, anélkül, hogy megjelölték volna a nettó nulla elérésének évét.

Suga hétfőn a parlament előtt megtartott beszédében kötelezte el magát a nulla szén-dioxid kibocsátású gazdaság 2050-ig történő elérése mellett. A beszédet online fordítóeszközön átfuttatva olyan tervekre derült fény, amelyek felgyorsítanák a következő generációs napelem cellára valamint a szén újrahasznosítására vonatkozó kutatás-fejlesztést.

A politikai nyilatkozat az új szabályozási reform bevezetéséről, a zöld beruházásokról és az energia átállást felgyorsító digitalizációról szólt, de kiegészült azzal, hogy a nettó nulla kibocsátásra vonatkozó szakpolitika magában fogja foglalni a nukleáris energia fejlesztését a biztonságot kiemelt szempontként kezelése mellett.” A szénről Suga ezt mondta: „A széntüzelésen alapuló áram előállítására vonatkozó, sok éven át folytatott politikánkat radikálisan át fogjuk alakítani.”

Forrás: pv-magazine

Kapcsolódó témájú cikkünk:

Kínai gyártók éles bírálják a modulok dél-koreai szén-dioxid-kibocsátáson alapuló minősítését