Napelemek karbantartása drónokkal – Egyszerű, mégis költséghatékony megoldás

Share Button

A jövőben nem kell több méteres létrára felmásznunk ahhoz, hogy ellenőrizzük és megtisztítsuk házunk vagy cégünk napelemeit. Elég, ha megadjuk a vizsgálandó helyszín GPS koordinátáit és már útjára is indíthatjuk a hőkamerával felszerelt drónunkat.

De pontosan mire is kell odafigyelni? Hogyan vágjunk bele? Miként működik ez a piaci szektor? Az ipari drónmegoldások területén élenjáró ABZ Drone szakértői csapata válaszolt a felmerült kérdésekre.

A napelemekkel sokan úgy vannak, mint mások az autójukkal: van, aki a sűrűbb és rendszeresebb karbantartás híve, de akad olyan is, aki csak akkor foglalkozik a szervizeléssel, ha a szükség megkívánja. Ugyanakkor, mint minden eszköznek, úgy ezeknek az összetett szerkezeteknek is szüksége van az alapos és rendszeres karbantartásra, ám ehhez korábban hosszú ideig tartó előkészületekre van szükség.

Miért kell rendszeres felmérést és karbantartást végeznünk a napelemeken?

Az üzemelés hosszú évei alatt az elemek ki vannak téve az időjárás és a környezet viszontagságainak. A különböző környezeti hatások bármikor hozhatnak olyan váratlan helyzeteket, amelyek csökkentik az eszközök teljesítményét. Ezért kifejezetten szükségszerű a rendszeres felmérések biztosítása.

A felmérés sokféleképpen elvégezhető, de az utóbbi időben a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldást a drónok biztosítják a felhasználók számára. Segítségükkel viszont nem csak gyors és precíz ellenőrzés végezhető, de általuk a magasabb kockázattal járó emberi munka is kiváltható.

A drónoknak köszönhetően az olyan életveszélyes elektromos hálózatok, berendezések vagy területek ellenőrzése is lehetségessé vált, amelyek megközelítése nem ajánlott megfelelő felkészültség nélkül. A segítségükkel nemcsak elkerüljük a veszélyes manővereket, hanem gyorsan és hatékonyan mérhetjük fel a panelek állapotát is. Kiszűrhetjük a rétegsérüléseket, mikrorepedéseket, az alulteljesítő modulokat, árnyékhatás elemzést készíthetünk, sőt a csatlakozási hibákat is diagnosztizálhatjuk.

Hogyan érdemes elindulni ezen a területen?

Mindenképpen egy profi szakértő bevonásával. Az ipari drónokra szakosodott ABZ Drone csapata napelemekre specializálódott drónmegoldásokkal várja a segítséget kérőket. A fentebb leírtak mellett a napelemek hőkamerás vizsgálata és a 2D és 3D modellezés is szerepel a szolgáltatásaik listáján, melyhez első osztályú drónokat használnak.

Például a Yuneec H520 drónt, amely az állapotfelmérésre az egyik legjobb választás!

  • Ipari hexakopter professzionális felhasználáshoz
  • A Zürichi Műszaki Egyetemen fejlesztett szoftver
  • Okos szonár-alapú ütközés elkerülő rendszer
  • Akár 28 perces repülési idő
  • ST16S földi állomás 7 colos kijelzővel és 720p élőképpel, illetve fullsize HDMI portta
  • Kis szállítási méret (hátizsák vagy “PeliCase”) és gyors üzembe helyezés

  • Kompatibilis FPV szemüveggel
  • 6 rotor a stabil és precíz repülésért
  • 2 kg alatti felszállási tömeg minden konfigurációban
  • Pontos és megbízható GPS és Glonass pozícionálás
  • Nagy pontosságú iránytű
  • Jól látható a narancs festésnek köszönhetően
  • Energiahatékony és csendes
  • Repülési útvonal tervezés számítógépen vagy a földi állomáson

Rendben, a felmérés megtörtént. Hogyan tovább?

A legtöbb esetben a napelemek teljesítményének csökkenését a a különböző szennyeződések okozzák, hiszen, ha szennyeződés fedi a fotovoltaikus táblákat, csökken a beáramló fény mennyisége. Egy kiadós esőzés javíthat a napelemünk helyzetén, ám a lerakódott pormennyiségből a paneleken sárfoltok is kialakulhatnak, amelyek szintén csak károsodást okoznak az eszközön. A leírtak alapján a tapasztalt és szakértő napelemtulajdonosok fejben már látják is a teljesítménycsökkenést, ami egy idő után veszteséget termel: egy becslés szerint forintban kifejezve Magyarországon a veszteség elérheti akár az egymillió forintot is <500kW napelem parknál, nagyobb (több MW teljesítményű) napelem erőműnél viszont akár évi több tízmillió forintot is bukhatunk a dolgon. Amennyiben napelem-rendszerünkhöz teljesítményadatokat naplózó alkalmazás is telepítve van, érdemes figyelnünk a számláló állásást, és ha azt látjuk, hogy a teljesítmény nagyban csökkent vagy romlott, akkor érdemes felmérnünk majd célzottan megtisztítanunk az elemeket.

Mire kell figyelni a napelemek tisztításakor?

A napelemek tisztításakor szem előtt kell tartanunk, hogy az üveg karcolása vagy bármilyen károsodása csökkenti a panel energiatermelését, emellett a napelemek takarítását nem végezhetjük bármilyen tisztító folyadékkal. Tilos például nagynyomású mosót vagy gőztisztítót használni. Csakis tisztított, lágy vízzel szabad mosni a napelemeket, mert a csapvízben lévő ásványi anyagok kicsapódhatnak a napelem felületére, ezzel is kárt okozva benne. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor érdemes kikérni a gyártó javaslatát a vegyszerekkel kapcsolatban, ám mint mindig, most is az a legjobb, ha szakember segítségét kérjük.

Milyen megoldás létezik a napelemek tisztítására?

Az ABZ Drone által forgalmazott Hercules 10 drónok tökéletes és hatékony feladatvégzést biztosítanak ezen a területen.
A lerakódott szennyeződések (por, madárürülék, falevél, fűtésből származó hamu és korom) eltávolítására kifejlesztett szórórendszer alkalmas a speciális tisztítószerek kijuttatására és a napelemek, tetőszerkezetek hatékony tisztítására.

 

A permetezőrendszer a drón repülési paramétereihez lett igazítva.

A gyakorlati felhasználás működéséről ide kattintva tekinthető meg egy bemutató videó.

 

Amennyiben szeretne ajánlatot kérni, netán szeretne részletesebb információkat szerezni a különböző drónos lehetőségekről, akkor az ABZ Drone napelemekre specializálódott csapata várja jelentkezését!